Inspiratie

Sing gently as one

Mijn kerstwens voor 2020:

Graag had ik met jullie willen zingen, graag had ik Kerst gevierd met mijn familie in Duitsland, graag zou ik onbevangen willen omhelzen en vrijuit op stap willen gaan. Het kan allemaal niet. Deze tijd vraagt zo iets anders van mij dan ik gewend ben. Ik kan me verzetten en in de weerstand gaan. Nee, dat doet me geen goed…. Ik voel alleen dat ik kan verzachten, en nog eens verzachten, om zo diep van binnen de verbinding te blijven voelen met iedereen en alles om me heen, echt alles, ook de narigheid.

Naar aanleiding van de lockdown heeft Eric Whitacre zo’n 5 maanden geleden een stuk gecomponeerd Sing gently voor virtueel koor. Uiteindelijk deden er zo’n 17,5 duizend zangers aan mee uit 129 landen. Ik vind het prachtig. Luister maar, vooral naar het gently…. en nog eens gently, always …. ppff, mooi om dat de wereld te geven!
Sing gently as one. We mogen niet veel in deze tijd, maar wellicht ontvangen we zachtjes, gently ons grootste kado.

Ik hoop jullie in 2021 weer te zien!
Liefs, Andrea✨

Druk op de afbeelding om te luisteren:

May we sing together, always.
May our voice be soft.
May our singing be music for others
and may it keep others aloft.

Sing gently, always.
Sing gently as one.

May we stand together, always.
May our voice be strong.
May we hear the singing and
May we always sing along.

Eric Whitacre

Sing gently as one Meer lezen »

Nieuwjaarswens voor 2020

May all that has been reduced to Noise in you,

Become music again. David Teems

Wat een prachtige woorden; een mooie weerspiegeling van mijn verlangen om alles wat is een plek te geven en te laten zijn in de grotere context van het leven. Elk geluid, elke prikkeling is dan geen ruis meer, maar muziek. Het klopt precies zoals het is, in dissonantie en harmonie. Op deze golven van muziek kan ik spelen en rusten, kan ik lachen, uitdagen en experimenteren en mag ik ook falen. He he, het is goed.

Ik wens jullie allemaal veel Muziek toe in het Nieuwe Jaar!

Nieuwjaarswens voor 2020 Meer lezen »

Nieuwjaarswens

De parel zal in je schoot vallen – zonder dat je erom hoeft te bedelen.
Indiaas gezegde

In een interview met Vikas Swarup, de schrijver van  “Rupie, Rupie” (Slumdog Millionair) kwam ik bovenstaand gezegde tegen. Het was, het is zijn leidmotief voor zijn leven.
Naast alle prachtige nieuwjaarswensen voelt deze uitspraak als zo'n geruststelling. Voor mij straalt het een enorm vertrouwen in het leven uit. We hoeven niet zo hard te werken, zo hard te willen. Het leven komt zoals het komt. En het is goed. In al z'n pracht, in al z'n pijn. Mooi is dat de uitspraak zo direct is. De parel zal in mijn schoot vallen. Leuk. Ook spannend. Rest aan mij nog om deze parel ook te herkennen….

Een mooi Nieuw Jaar gewenst, vol met parels 🙂

Nieuwjaarswens Meer lezen »

Inspiratie

Bolo Bolo Submila Bolo Om Namah Shivaya.
Hare Shambo Om Namah Shivaya.

Kirtan

Dit is een tekst van een ontzettend mooie Kirtan. Het betekent: zing uit, zing uit, allemaal. In overgave aan de god Shiva. Shiva staat voor het zuivere bewustzijn, ook voor het welzijn. En een andere mooie betekenis die ik rondom Shiva heb gevonden is “iemand wiens enige bestaansopdracht is om het algehele welzijn van alle wezens te bevorderen”. Misschien is de strekking van deze Kirtan dan: zing uit, zing uit, allemaal, in overgave, voor het algehele welzijn van al het leven.
Dat is me echt uit m’n hart gegrepen. Het is niet alleen een mooie tekst, maar ook prachtige muziek, waarbij ik tot in elke vezel kan voelen dat zingen mij zo ontzettend goed doet. Zingen voor fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid, voor mezelf, voor de wereld. Vanuit dit weten bied ik ik ook in dit nieuwe seizoen weer allerlei zangactiviteiten aan. Van harte deel ik mijn ervaringen en mijn weten rondom zingen met jullie!

Wil je deze Kirtan ook leren en meezingen kom dan naar de Meezingnacht op vrijdag 20 september. Het wordt weer een prachtige avond vol met muziek uit alle werelddelen, deze keer omlijst met mooie saxofoonimprovisaties van Julien Dubois.

Inspiratie Meer lezen »

Schoonheid in zingen ervaren is iets anders dan mooi-zingerij!

uit de nieuwsbrief mei’13:

Beauty is truth, truth beauty,
that is all ye know on earth, and all ye need to know.
John Keats, 1819

Dit zijn de slotwoorden van de TED-talk van Robert Gupta “tussen muziek en medicijnen”. Ik vind het een prachtige talk die voor mij zo weergeeft waar we elkaar in de kern kunnen raken: in de schoonheid van het leven.
Kijk maar: http://youtu.be/qx6KK-eT4qw.
Een uitspraak die ik op youtube vond sluit daar helemaal bij aan: We zingen niet voor de grote prestatie, niet omdat we kunnen ontspannen en plezier beleven. Maar we zingen omdat we mens zijn. En daarom schoonheid kunnen herkennen en sensibel zijn. En daarom dichter bij een oneindigheid kunnen komen buiten deze wereld. Waardoor we ons kunnen verbinden. En meer liefde, compassie, vriendelijkheid en goeds kunnen ervaren – gewoonweg meer leven!

Schoonheid in zingen ervaren is iets anders dan mooi-zingerij! Meer lezen »

Wie veel lacht en veel huilt wordt heel oud (uit Afrika)

1 okt'12: uit de nieuwsbrief:
Wie veel lacht en veel huilt wordt heel oud (uit Afrika)
Een mooi gezegde uit Afrika. Als het om lachen gaat zeker. Maar huilen? Waar dient dat voor? Er wordt heel wat afgehuild in de wereld. En ook krijg ik allerlei uitnodigingen op facebook voor lachmeditaties, die worden aangeprezen als de ultieme vorm van meditatie. Zou huilen ook meditatie zijn? In elk geval werkt het reinigend. Alles wat vastzit wordt losgeschud, krijgt klank en keert zich naar buiten, net als bij lachen ook. Misschien liggen die twee wel dichter bij elkaar dan je zou denken. Als ik voluit kan lachen en voluit kan huilen dan laat ik toe wat er is, dan proef ik aan het leven in al zijn facetten. Het maakt me tot een vollediger mens. Soms geen aangenaam gevoel, maar uiteindelijk wel vervullend. Bij het zingen gebeurt er bij mij hetzelfde: iets wordt aangeraakt, trilt los, krijgt klank en keert zich naar buiten. Mmm, heerlijk. Dan ontstaat levensvreugde, plezier, diep verdriet, soms pijn maar ook pit en power in mij. Dat ik dat allemaal kan voelen en ook weer kan laten gaan maakt me zo compleet. En dan weet ik: zo wil ik wel oud worden!
Wees weer welkom bij de komende activiteiten!

Wie veel lacht en veel huilt wordt heel oud (uit Afrika) Meer lezen »

Zingen als levenselixer

eind augustus’12: uit de nieuwsbrief:
Na een paar mooie zomerweken wil ik weer van harte zingen in dit nieuwe seizoen. Zingen mét mijn hart en vóór mijn hart. Dat doet me goed, dat vult mij en maakt me ergens tot een beter mens. Ik ben ervan overtuigd dat mijn welbevinden groeit als ik me helemaal zingend uit kan drukken. Ik voel dat emotioneel zo, maar ook fysiek. Het is voor mij mijn levenselixer, en het is heel fijn om te weten dat zo’n toverdrankje bestaat! Ik kan in m’n eentje zingen, dat is fijn. Maar ik voel dat het voor mij nog veel krachtiger werkt als ik samen met jullie zing. We kunnen elkaar ontzettend versterken. Één plus één wordt dan ineens drie. Dat is heel wonderbaarlijk en naar mijn idee toch ook heel vanzelfsprekend. Als je zingt, dan weet je gewoon dat dat zo werkt. En dat is een heel prachtig idee.
Leuk daarom, als je weer mee komt zingen en mee komt proeven in dit nieuwe seizoen! En neem vooral mee, wie je mee wilt nemen 🙂

En onderstaande video sluit prachtig hierbij aan. Kijk maar:

Zingen als levenselixer Meer lezen »

Een prachtig nieuw jaar met een prachtig lied

Ten eerste een prachtig Nieuw Jaar toegewenst met een prachtig lied. Zo mooi dit lied, de performance en de betekenis: puur, krachtig en helder! Luister maar:
Nina Simone –  Ain’t got no … I got life
In deze zin wens ik jullie allemaal een gelukkig 2012!

Een prachtig nieuw jaar met een prachtig lied Meer lezen »

Zonsopgang toegezongen!

Afgelopen zondag hebben we op een veldje in Amelisweerd vanaf 5 uur (!) de zonsopgang toegezongen. Nou ja, de zon hebben we helaas niet echt zien opkomen, pas bij het gezamenlijke ontbijt na afloop konden we wat zonnestralen meepikken. Mooi om zo dit zangseizoen af te sluiten. Er zijn zo veel prachtige liederen over de zon en het leven. Dat gaan we vaker doen!

 

Zonsopgang toegezongen! Meer lezen »

Over de betekenis van zingen

In 1998 heeft de beroemde violist Lord Yehudi Menuhin in Düsseldorf een lezing gehouden ter opening van het wereldwijde netwerk “il canto del mondo”. In zijn woorden vind ik veel herkenning. Mooier dan hij kan ik het niet formuleren. Daarom hier een uittreksel van zijn toespraak:

Lord Yehudi Menuhin

Zingen is de eigenlijke moedertaal van alle mensen: want het is de meest natuurlijke en eenvoudige manier om er helemaal te zijn en onszelf volledig uit te drukken – met al onze ervaringen, gevoelens en verlangens.

Zingen is allereerst de innelijke dans van de adem, van de ziel, maar het kan ons lichaam vanuit elke verstarring weer vrij laten dansen en ons het ritme van het leven leren.

Het zingen ontvouwt zich in dezelfde mate waarin het opbloeit vanuit het luisteren, het aandachtig horen. Al zingend kunnen wij steeds verfijnder onze medemens en de wereld om ons heen beluisteren. Altijd raakt ons het gezang van een mens direkt, en groeit een verstaan, deelnemen en begrijpen voorbij aan elk vooropgezet idee. (….)

Zingen draagt een nog sluimerend, onnavolgbaar potentieel in zich, werkelijk een universele taal van alle mensen te kunnen worden. In het zingen openbaart zich de totale rijkdom aan zingeving en zintuigen van mensen en volkeren. (….)

Wanneer wij zingen zijn we scheppende klankwezens: Wij hebben de gave via ons zingen onze wereld en ons handelen te bezielen; al zingend liefde, vreugde, hoop en vertrouwen te schenken, of onze zielepijn van ons af te zingen. Ons hart krijgt vleugels wanneer wij leren vergeven en wanneer het ons lukt om ons in een loflied op de schepping te verenigen. (….)

Zingen als een klinken vanuit de stilte, vanuit de volheid van een bewust innerlijk leven, is een luisterend, de ander beluisterend zingen. (….) 

Op die manier kan zingen tegelijkertijd een beweging zijn naar onze diepste binnenwereld – zelfs een milde revolutie van innerlijke vrede teweegbrengen – en ons misschien meer en meer losweken uit ondermijnende persoonlijke en maatschappelijke structuren. (….)

Wanneer iemand vanuit zijn ziel zingt, heelt hij tevens zijn innerlijke wereld. Wanneer alle mensen vanuit hun ziel zingen, en éénworden in de muziek, helen zij tegelijkertijd ook de wereld om ons heen. (….)

De volledige tekst is te vinden op www.cantocanto.nl

Over de betekenis van zingen Meer lezen »

Scroll naar boven